Странице

петак, 27. мај 2011.

Kosuljica i odgovor na Jelin izazov

Evo jos jedne rukotvorine.
Ovog puta je u pitanju kosuljica sasivena od srpskog platna.
Ovo posebno tkano platno se inace koristi tokom obreda krstenja i vencanja. Prilikom krstenja, ako se krsti beba, ona se uvija u platno a ako je u pitanju vece dete ili odrasla osoba, ona se ogrce tim platnom. Obicaj je da se od tog platna detetu sasije kosuljica.
Kod crkvenog vencanja, mladencima se ruke vezuju-spajaju tim platnom.
Meni se to platno jako dopada tako da sam ga kupila da bih sasila letnju kosulju. Razmisljala sam kakav bih modela mogla da izaberem i na kraju je izbor pao na:
Sve mi se dopalo kod modela sem cinjenice da ima klasicnu kragnicu, tako da sam je skroz izostavila i ostavila samo onaj mali deo - jacicu. Prvo sam mislila da jacicu premodelujem kako bih dobila kragnicu koja se dodiruje, ali sam na kraju ipak zadrzala originalni oblik i napravila kopcanje.
Na kraju je ispalo ovako:

Ovo je fotografija kosulje napravljena momenta kada sam je zavrsila, pa posto je kosulja na podu, ovo "trunje" su u stvari sitni konci od ovog platna koje se uzasno puno resa. To mu je jedina mana.

Kada sam postavila onu tuniku sa cveticima na blog, Jelena me je izazvala da sledeci put garderobu "okacim" na sebe. :))
Evo kako to izgleda na zivom modelu, tj. meni. Malo stoji usinuto jer je model ujedno i fotograf pa ne zamerite.





17 коментара:

  1. Odlično stoji! :)
    Rukavi su fantastični ♥

    ОдговориИзбриши
  2. Svaka cast, jako je lepo kad neko zna da sije i moze sebi da napravi sta god pozeli...moj deda je bio krojac za dame, imao je svoju krojacku radnju a baka mu je pomagala u poslu, na mene nazalost nije "preslo" puno od tog talenta, ipak za to treba imati znanja i umeca...kosuljica je jako slatka i lepo ti stoji!;)))

    ОдговориИзбриши
  3. Bravo Tači, divno si je sašila, baš ti lepo stoji...Iz iskustva znam da se srpsko platno jako teško šije, jer se puno osipa, jako je tanko i nežno, i stvarno treba biti majstor pa ga sašiti kako valja, tebi to odlično ide od ruke, bravo mila :)))

    ОдговориИзбриши
  4. Minjon draga, hvala, mislim da sigurno imas dara cim pravis onako divne minijature, pa je sve pedantno i savrseno. Samo je pitanje koliko bi volela da sijes. Ja sam samouka, ucila uz nanu i iz burdinih komplikovanih glupih uputstava (a savrseno vizualizujem i kapiram) i mnogo toga sam naucila pogresno i radila naopacke. Mozda bih i naucila kako treba ali nisu blizu ni mama ni nana. Sreca te ima divnih zena koje preko mreze dele svoje znanje i zele da pomognu. Meni je pedantno nasivanje jacice objasnila jedna divna cura. Pa ako zelis, niakada nije kasno da pocnes :)

    Jacamaco, hvala draga i tebi na komplimentima. :) Jeste jako nezna tkanina i strasno je ako moras da paras nesto, bukvalno se kida. Sekla sam je cik-cak makazama pa onda dodatno endlala i sila ravan step uz taj cik-cak jer masina nema takav bod. U suprotnom ne bih imala dodatke za savove jer se resa kako ga pipnes.
    Ali divan je materijal i izuzetno prijatan. Vredi sva muka. Kragnicu sam dva puta krojila jer nije ispalo iz prve dovoljno pedantno.

    ОдговориИзбриши
  5. Bravo Taci! Bravo! E slikica, svaka čast!
    Znaš nije samo sašiti već to mora na nešto da liči. Tebi je sve simetrično, šare se lepo uklapaju, desna i leva strana su identične, kao i šare na rukavu. Volim srpsko platno i košulje od njega. Ne znam zašto ih nema u prodaji svuda. Gledala sam u crkvenim prodavnicama, ali mi se nisu dopale. One muške su bile baš debele za leto. Na žalost kod nas nema više dobrog platna, tj. ono što je dobro su platna za zavese, e toga ima koliko hoćeš ali papreno. Pirotski štof smo nekada Englezima izvozili. Sećam se da je tata jednom kupio kaput u Americi, kad kod kuće piše na etiketi Jugoslavija. Šta smo sve imali. Ja sam svoj ansambl (suknja, bluza i sako) šila za svadbu, a ostalo šiće je preskupo u odnosu na kupovno. Znam sjajnu modiskinju koja to radi ali mi se jednostavno ne isplati osim ako mi ne bude trebalo nešto ekstra.

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман28. мај 2011. 18:44

    Fenomenalno, Bravo Tanja nisam znala da se i time bavis, bozanstveno....svidja mi se kragnica:)

    ОдговориИзбриши
  7. eno mi masina stoji na nekoj bolici u rumpl-sobi i ponekad mi salje nostalgicne poglede....svidja mi se model!!

    ОдговориИзбриши
  8. Jelo, poptuno si u pravu, kada nesto radim, radim ga da to na kraju bude nosivo,a nece biti ako nije pedantno sasiveno. Ne znam zasto nema kosulja od ovog platna, to je ziva steta. Platno inace mozes naci u pozamanterijama, a sigurno zanm da se moze naci i u jednoj prodavnici u Gospodara Vucica. Oni imaju razna platna, razlicitih nijansi (mislim na bela i boje sampanjca) i motiva tkanja.
    Skoro sam cula komentar zene da je za neku malu prepravku platila 1000din, tako da verujem da je kod dobre modistkinje usluga jako skupa. U sustini, sice se danas isplati samo ako znas da sijes sam ili ako bas sijes nesto "gala". Nekada nije bilo tako.

    Dilajla hvala na komplimentu @-->
    Ovaj model mora da smakne jos koje kilo, mada kad gledam slicucu i nije tako strasno :)))

    Irena, sijem od uvek samo nisam dugo imala svoju masinu. Ovo platno mi nekako nije bilo za obicnu kragnicu, kosuljica je trebala da izgleda sto neznijne i mislim da je ovakva kragnica bas ono sto joj odgovara. :)

    Zeljic, hvala! Kako ti napredujes?

    Lusitania, hvala! Ako pozelis da usrecis svoju masinu, obavezno postavi koju slicicu.
    Mogu ti poslati kroj za kosulju u pdf formatu, tacnije krojni list posto nalazim casopise na mrezi pa stampam. Ovde su nam dostupne Burde koje nisu lose ali nisu ni nesto specijalno, i evo bas sam pre neki dan videla Boutique italijanski, ali ovi nasi kasne sa uvozom tako da je sada u prodaji januarski broj.
    Nasla sam na nekom ruskom forumu spanske Patrones. Zene su skenirale i postavljale na mrezu pa nesto najcesce iz njih sijem. Imaju divne i moderne modele, odusevljena sam. Trebam da se zahvalim jednoj divnoj devojci (@zig zag) sa ana-foruma koja mi je dala link za taj ruski.

    ОдговориИзбриши
  9. Košuljica ti je odlična i vidi se da si je baš dobro sašila. Sve je na svome mjestu , lijepa linija, rukavići, ...., ma super je !
    I jako ti lijepo stoji !

    ОдговориИзбриши
  10. Bravo Taci, odlicna je! Gde kupujes Patrones? Ja imam par brojeva, koje sam pazarila dok sam obilazila Spaniju, i par koje su mi donosili prijatelji koji su tamo isli. Ali, ne videh nigde u BGu da ima da se kupi.

    ОдговориИзбриши
  11. P.S. sad procitah ostatak komentara, pa videh da si kroj skinula u PDF formatu.

    ОдговориИзбриши
  12. Ana, hvala na poseti. :)
    Jedini nacin da se Patrones dobavi je bas tako kako si napisala, ili da se patis pa skidas sa interneta i lepis snitove. Mada ja volim njihove modele, a krojevi mi ne odgovaraju bas potpuno ali mi ne odgovaraju ni burdini. Uvek imam sta da prepravim. Kod Patronesa moram da smanjujem sirinu ramena, sto na ovoj kosulji nisam uradila. Nisam premerila na vreme. Podrazumevala sam da mi sve mere odgovaraju sto je velika greska. Treba premeriti svaki mm kroja da bi bio siguran da ti do sasvim odgovara.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails