понедељак, 31. октобар 2011.

Zagorski štrukli

 Za ovomesečni krug Kuvarijacija izglasani su Nadini slatki Zagorski štrukli. Pošto su na glasanju bila dva recepta za štruklice, Nadin i Tadejin - slatke i slane, rešila sam da isprobam oba i da ih predstavim zajedno.

Tadejini Zagorski štrukli

Pravila sam ih tri puta i svaki put su bili drugačiji. :) Originalni recept možete pogledati kod Tadeje. Ja sam pravila prvi put tacno po receptu sa stastojcima i na način koju si meni odgovarali jer je u receptu ponudjeno opciono kuvanje i/ili pečenje; sledeca dva puta sam smanjila količinu sira sa 500g na 350g.

Za 12 štruklica potrebno je:
  • 125g mekog TIP 400 i 125g oštrog TIP 400 brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 1 kašika ulja - 15ml
  • 100ml mlake vode
za fil:
  • 500g kravljeg sira
  • 1 jaje
  • 100ml kisele pavlake
  • soli po potrebi
  • ulje za prskanje kore
za pečenje:
  • 1 pakovanje Imlekove slatke pavlake - 250ml
  • putera za podmazivanje posude

Prvo pravljenje:

Od sastojaka za koru sam zamesila jufku. Jufku sam mesila desetak minuta, jer iz nekog prethodnog iskustva znam  da sto se duže mesi, to će kora lepše da se razvuče. Jufku sam podelila na pola iz predostrožnosti (ako ne uspem sa prvom, imam drugu jufku), premazala kašikom ulja, prekrila providnom folijom i ostavila da odstoji 30 minuta.
Neki stari nadstolnjak sam ovlaš posula oštrim brašnom pa malo rukom poravnala. Ne valja da je puno brašna niti da ga je malo jer se kora posle lepi. Koru sam razvukla samo oklagijom. Nešto sam bila ubedjena da kora treba biti deblja, tako da po nekoj mojoj proceni nije bilo potrebe da je vučem još i rukama.
Stavila sam pola fila, ostatak kore premayala zejtinom, zamotala, isekla tacnicom na 6 delova i sve od jednom spustila u lonac sa posoljenom kljucalom vodom.


Vodu sam stavila da provri malo pre nego što sam krenula sa razvlačenjem. Štruklice su se kuvale nekih par minuta, pa sam ih vadila rešetkastom kašikom i ubacila u keramičku posudicu, pre toga bogato naputerisanu, u koju taman tih 6 lepo stane. Imam dve iste posude, a kako se uvek plašim da mi ne iskliznu dok ih vadim iz rerne, ja to lepo upakujem u četvrtasti dublju tepsiju. Preko se nalije pavlakom i ubaci da se peče.


 Bili smo jako zadovoljni dobijenim testom. Štrukle su nam baš fino legle. Ukus je jako fin, jer jedete testo skuvano pa zapečeno u puteru i pavlaci. 

Drugo pravljenje

... onda sam krenula da malo istražujem po mreži i na dosta mesta pročitala da se testo razvije što je moguće tanje. Nije mi bilo druge nego da radim popravni. Da li meni razvlačenje testa ide od ruke ili se zaista misli na skroz tanku koru ne znam, sve u svemu preterala sam. Možda to tako treba ali nam se sada ova tura nije ni malo dopala. Skuvane štrukle su se razmljeckavile jer su korice bile pretanke, a dodatno kuvanje u rerni im nije mnogo pomoglo. U nekom trenutku sam ih pošećereila setivši se da za kuvarijacije pravimo slatke, i tek onda su bile prihvatljivije za jelo. Evo sličica pripreme. Da napomenem da sam one debele krajeve kore odsekla pa zarolala pomoću stolnjaka.




Treće pravljenje

I dalje sam bila ubedjena da su mi prvi put kore ispale previše debele iako je ukus bio izuzetn dobar, pa sam rešila da napravim ponovo, ovog puta sa srednje debelim korama, malo tanje nego prvi put. Na žalost nemam sličice izrade pa ćete morati da mi verujete na reč. :)
Sve je opet isto samo što su sada kore srednje debljine. Na kraju je rezultat takav da je bolje nego prethonog puta ali i dalje one prve štrukle vode i zaključujemo da su one bile najbolje i da, ako ih prethodno kuvam, da bi nama bilo po ukusu kora mora biti debela.

Nadini Zagorski štrukli

Naoružana iskustvom u pravljenju slanih štruklica, bezbrižno sam se upustila u pravljenje slatkih. Moram da napomenem da se slatko dobija tako što se posipa prah šećerom kada su ispečene, ili ako ih samo kuvamo, možemo ih valjati u prezle kao knedle. U suštini možete slatki sastojak izostaviti ako volite slane, pa sam tako pravila pola - pola. Originalni recept možete da pogledate kod Nade.
Ja ću citirati njen recept jer nisam ništa menjala sem količine sira koju sam smanjila.

Potrebno za tijesto :

300 g glatkog brašna
malo soli
1 jaje
2-3 žlice ulja + za premazivanje
1 dcl mlake vode
maslac za podmazivanje

Za nadjev:

1/2 kg svježeg sira
1 dl kiselog vrhnja
1 jaje, malo soli

Za prelijevanje :

3 dl slatkog vrhnja
1 jaje, malo soli

Šećer u prahu za posipavanje (po želji)

Postupak :

1 . Od brašna, jaja, ulja i mlake vode zamijesite glatko tijesto. Umijesite ga u oblik kugle i premažite s dvije žlice ulja, pa ga ostavite 30-tak minuta na sobnoj temperaturi.
2 . Na stol stavite stolnjak na kojem čete razvlačiti tijesto, pospite ga brašnom, pa stavite na sredinu odstajalo tijesto. Prvo ga malo rastanjite koliko ide s valjkom, zatim rukama razvucite da tijesto bude što tanje i prekrije veći dio stolnjaka.
3 . Za nadjev  izmješajte sir s vrhnjem, jajem i malo soli, pa ga rasporedite uz rub tijesta naokolo.Središnji dio tijesta nakapajte i razmažite uljem. Pomoću stolnjaka zarolajte nadjeveno tijesto.
4 . Pećnicu zagrijte na 200 C. Uz pomoć tanjeg ruba tanjurića izrežite štrukle jednake veličine. Slažite ih u kalup premazan maslacem i pecite 30-tak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne dobiju lijepu žutu boju. 10-tak minuta pred sam kraj pečenja štrukle prelijte mješavinom slatkog vrhnja, jaja i malo soli. Zapecite. Poslužite tople.
5 . Za one koji vole kuhanu varijantu štrukli, umjesto slaganja u kalup zakuhajte ih kratko u kipućoj posoljenoj vodi i prepržite s krušnim mrvicama na malo maslaca.

Razvila sam srednje tanko testo ovog puta jer nisam kuvala štrukle. Nakon što su se ispekle i ohladile, deo sam, nepošećerene, spakovala suprugu za doručak. Pitala sam kakve su bile i rekao je da je testo i dalje bilo fino i ukusno. Ono što se pojelo u slatkoj varijanti bilo je "oplemenjeno" Linoladom :))) Mogu reći da su jako fine i kao slatke.
Ipak su nam i dalje "naj" bile one prve debele štrukle.
Kod Sanele sam našla uputstvo za seckanje  testa, pa pogledajte i njen recept i način na koji ih ona pravi. Iako se u raynim krajevima Hrvatske štrukli drugačije prave, ona kaže da su za nju original samo oni koji se kuvaju. Mislim da mi kod Nadinog recepta  fali to kuvanje u vodi pre pečenja, jer ono ipak daje neku specifičnost štruklima. Bez toga mi štrukli više liče na neku masniju pitu sa sirom, iako moram opet da podvučem da su bili jako ukusni i fini i sutradan.



Kratak rezime:

- ako se rešite da ih kuvate pre pečenja, prepručujem da razvučete debelu koru
- ako se rešite da ih ne kuvate, onda neka kora bude srednje debljine
- ako ste previše tanko razvukli, nemojte da ih kuvate, odmah složite i pecite u rerni. tanko razvlačenje ne preporučujem, napomena je za slučaj da ste se zaneli. :)))

Ko nije probao, neka ih obavezno proba, a koju varijantu, to već ostaje na vama.

петак, 28. октобар 2011.

Svinjetina u sosu sa lovorom i timijanom

Ovaj način spremanja mesa je nastao kao neki miks od Lovačkih snicli i gulaša. Razlikuje se od lovačkih po tome sto se meso ne valja u brašno i prži pre kuvanja (da bi ostalo u obliku šnicli), a od gulaša po tome da ide mnogo manje luka. Ovo je neki moj izmiksovani recept, nastao u želji da pojednostavim spremanje lovačkih. Ovog puta sam dodala i timijan koji nam je kao namirnicu zadala Katarina sa bloga Laka kuharica, a sve u okviru igrice Ajme koliko nas je. Timijan je zaista oplemenio ovo jelo i kako je to sama Katarina u komentaru na prethodni post jako lepo rekla "malo začina čini ogromnu razliku da li je nešto samo dobro ili je izuzetno".

Za dve porcije, potrebno je:
  • 350g svinjetine od ruže isečene na snicle
  • 1 velika glavica crnog luka 
  • 2 čena belog luka
  • 5 kašika ulja
  • suvi lovorov list
  • 1 kašičica listića sveže majčine dušice
  • soli po ukusu
  • biber u zrnu
  • malo začina C za meso
  • malo aleve paprike
  • 800ml vode
  • za "zapršku" kašičica brašna razmućena u oko 50ml vode

Način pripreme:

... je ono što volim kod ovog jela. :)))
Šnicle se operu i istrljaju (posole) začinom C. Luk (crni i beli) se isecka na sitne kockice pa uprži na ulju. Zatim se dodaju šnicle, pa naliju vodom. Doda se lovorov list, biber, aleva, timijan i malo soli. Pusti se da provri, smanji vatra, pa poklopi i kuva na jačini ringle da voda u šerpi lagano ključa.

Meso se kuva skoro dva sata, možda i malo duže, dok se lepo ne raskuva svaka šnicla i dok se količina tečnosti ne smanji toliko da se već skoro dobio sos. Zatim se napravi zaprška, doda u meso i pusti još par minuta da se ukuva uz povremeni mešanje.
Timijan je dao tako lep ukus ovom jelu da ću od sada uvek da ga koristim, svež ili suv šta budem imala. Zaista mi postaje omiljeni začin!

Najlepši prilog uz ovo meso, nama je pire krompir.


Minut kasnije :)))))



уторак, 25. октобар 2011.

Đuveč sa mlevenim mesom i majčinom dušicom - "ajme!"

Kada je Katarina sa bloga Laka kuharica zadala timijan kao namirnicu za ovomesečni krug igrice Ajme koliko nas je, našla sam se u problemu. Majčinu dušicu ne trošim ni kao čaj, a tek ne u ishrani. Inače sam u zadnje vreme postala malo "tvrda" za travke što i nije pohvalno. Koristim u kuvanju najviše peršunov i celerov list, omaknu se bosiljak i origano a na polici sa začinima stoji koješta kupljeno da se ima. Istražujući ovu biljku, videh da joj je primena u kulinarstvu veoma velika i da se može bukvalno svuda koristiti. Kao sušena, duplo je jače arome, pa to uvek treba imati u vidu kada se koristi.


Prvo  sam imala problem da nadjem svežu biljku, pa onda da uopšte nadjem bilo kakvu varijantu. Razume se da sam tražila "ispred kuće", ali čekanje se isplatilo! Dobiše u Maksiju napokon i majčinu dušicu pored ostalog začinskog bilja koje se od skoro pojavilo tamo u malim saksijama.
Kada sam problem nabavke rešila, trebalo je da smislim šta ću da napravim. Neću gnjaviti idejama, možda nešto i napravim do kraja kruga, sve u svemu, danas sam neplanirano spremila đuveč sa baš dosta majčine dušice.


Đuveč nije moje omiljeno jelo, čak mogu reći da mi je mrsko. Nekako mi aroma krompira i paprike zajedno ne odgovara, a pirinač u celoj toj kombinaciji isto ne volim. Jedem ga kad moram. Dejan ni tada, on će radije da trpi gladan. Pa zašto sam ga spremila? Zato što sam imala u frižideru neko povrće koje je propadalo i 200g mešanog mlevenog koje je pod hitno moralo da se upotrebi. Tako mi je palo na pamet da to spakujem u đuveč i da natrpam timijanom pa da vidim može li se to tako pojesti. Mogu vam reći da i te kako može! Travka je tako lepo aromatizovala đuveč, da bih uvek mogla ovako da ga jedem.


Za dve obilne porcije potrebno je:
  • 1 baš veliki krompir ili dva manja
  • 1 velika glavica crvenog luka
  • 1 velika šargarepa
  • 1 veći paradajz 
  • 1 - 2 crvene mesnate paprike
  • 1  supena kašika pirinča
  • puna šaka sveže majčine dušice
  • so
  • 50ml vode
Pre svega sam ošišala biljku. Biljka se seče makazama (nađoh uputstvo) na polovini. Obrstila sam je malo više, šta da radim. :( Oprala sam listiće pa ih osušila u salveti. Đuveč sam ređala u šerpicu, mada možete i u đuvecaru - dublju tepsiju najčešće četvrtastog oblika. Ovo jelo nema tendenciju rasta već opadanja, pa slobodno natrapjte povrćem i mesom đuvečaru skoro do vrha.
Mleveno meso sam kratko prodinstala na ulju da bi se formirali komadići jer mi je tako lakše da ga posle rasporedim.
Prvo sam oljustila i na tanje komade isekla krompir. Kako sam koji sloj redjala, tako sam po malo solila. Dakle, isao je red krompira, posoljeno, stavljeno malo timijana. Zatim sam isekla luk na rebarca. Onda sam stavila mleveno meso pa posula listićima timijana. Skidala sam listice sa drškica svuda gde je moglo. Preko sam nasekla šargarepu na kolutove, onda dodala ravnomerno kašiku pirinča. Paradajz sam ogulila i isekla na komadice i na kraju odozgo dodala papriku iseckanu na kockice. Sve sam zalila samo sa 50ml vode, malo kašikom ispomerala povrće, da ne poremetim mnogo redosled ređanja, prekrila folijom pa stavila u rernu. Rernu tek tada uključila na 200°C i od tog momenta do prve provere prošlo je oko sat vremena.
Nakon otprilike 1 sata, otklopila sam serpicu i malo sabila povrce na dole da ispliva voda i masnoća. Masnoća je ona ista u kojoj se prvobitno prodinstalo mleveno meso. Tako otklopljeno sam vratila u rernu pa ostavila još jedno pola sata da sva voda ispari i da se lepo zapeče.
Đuveč je sasvim prihvatljivog, za mene, ukusa. Ko ga voli, sigurna sam da bi mu se još više dopao ovakav sa jakom aromom majčine dušice.
Može se napraviti i sa nekim šniclama ili piletinom. U tom slučaju meso naredjajte na vrhu.
Ako vam se količina pirinča čini malom, uzmite u obzir da moja mama, na šerpu toliko veliku da taman stane u njenu veliku rernu, stavi jedva 100g pirinča. Pirinač ne bi smeo po mom mišljenju da dominira, nego da više ima ulogu skupljača vode i masnoće.


недеља, 23. октобар 2011.

Gust grašak (sa junetinom)

Jedno od mojih omiljenijih jela :)


  • 1 osrednja glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 3 kašike ulja
  • 350g junetine od buta
  • 400ml vode
  • 1 ravna kašičica začina C
  • 1/2 kašičice soli
  • malo aleve paprike
Iseckati luk i šargarepu na kockice pa propržiti kratko na ulju. Naliti vodom pa ubaciti junetinu iseckanu na kockice, posoliti, dodati suvi začin i alevu papriku. Pustiti da provri, pa smanjiti vatru. Kuvati oko 1sat u skroz poklopljenoj serpi na tihoj vatri. Da bi se meso lepo skuvalo, mora prvo da se kuva samo. Voda u posudi bi trebalo da ključa taman toliko da se to primećuje. Nakon sat vremena, u posudi će ostati oko trećina od prvobitne količine tečnosti. Sada je vreme da dodamo:
  • 450g smrznutog graška
  • 1 mali krompir isečen na kockice
  • 1 iseckani čen belog luka (može i na samom kraju sa "zaprškom" ako volite da se oseti njegova aroma
  • još 300ml vode i
  • 1/2 kašičice soli (malo manje ili ivše, zavisi od ukusa)
Sve dobro izmešati, pustiti da provri, poklopiti pa opet kuvati na tihoj vatri oko 45min. Na kraju napraviti zapršku. Ne pravim klasične zaprške već razmutim:
  • 1 vršnu kašičicu brašna
  • 1 ravnu kašičicu šećera
  • u 1dl vode
Smesu uliti u grašak pa uz neprestano mešenja kuvati još 3 minuta.

Omiljena "salata" uz grašak su mi sir, ajvar i crni luk. :)


Grašak na identičan način spremam sa svinjetinom, samo što tada ne kuvam posebno meso, već sve zajedno kuvam oko 1 sat ili ako pravim kao prilog, bez mesa, onda stavim takođe sve od sastojka i kuvam oko 1 sat. U oba slučaja se stavi samo 400-500ml vode na početku i ne dodaje se više tečnosti.

четвртак, 20. октобар 2011.

Kod Snjeze Vrtaljice u gostima - Salcici

Iako sam u proslom postu napisala da sam gotova za ovaj put sa Snjezinim receptima, ipak sam napravila salcice, odnosno Salnjake - tako se zovu kod Snjeze. :)

Imala sam u zamrzivacu paketic od skoro 400g sala, preracunala gramazu sastojaka i zamesila jedno jako fino testo sa jogurtom. E sad, ovo su izuzetno fine slatke kiflice sa salom ali meni samo lice ukusom na ono sto ocekujem od salcica. Nisam razocarana, naprotiv. Recept je odlican, brzo se pravi, salcici su preukusni ali im fali onaj vodenkasti smek i malo korice citrusa u testu da bi bili original salcici. :)


Motala sam ih kao kiflice, ne znam ni sama zasto. Meni su najsladji kao rolnice, mada ako pogledate kod Snjeze recept, videcete da su i forme paketica skroz sarmantne. Pravila sam pocetkom godine salcice u takvom obliku, i mogu reci da je super ideja da se tako zapakuju jer dzem tada najmanje bezi.

Malo sam tanje razvukla testo nego sto treba ... tipicno za mene. Lepo krenem, ali se razmasem oklagijom i nekako  uvek pretanjim. Mada, ovog puta je i dobro ispalo kako umem.

Salo sam samlela u blenderu. Mlela sam parce po parce, ali se isplatilo jer ga inace topim pa se ziva namucim da mi ne zagori, pa posle cedim, ma muka. Kod Maxivide sam pokupila tu foru za mlevenje i hvala joj do neba, ne bi mi palo na pamet da tako meljem salo iako sasvim uspesno meljem sirovu piletinu.

Evo Snjezinog recepta, kopiranog:

Za ove salnjake je potrebno:
  • 250 g mljevenog sala
  • 400 g brašna
  • malo soli
  • 2 jaja
  • oko 2 dcl jogurta
  1. Sve sastojke izmiješati, prebaciti na brašnom posutu podlogu, razvaljati i rezati kvadrate željene veličine.
  2. Na svaki kvadratić staviti marmelade po žlji (ja sam stavljala od kajsija i od šipka, ali najdraži mi je domaći pekmez od šljiva-bestilj:))
  3. Prebaciti na lim obložen pek papirom i peći na 220°C da malo porumene.
  4. Vruće uvaljati u prah šećer.

Ovde nema kvasca, nema narastanja, nema cekanja. Zamesis testo, nafilujes i peces, a zatim valjas u prah secer. Ne znam jesu li mi bili lepsi vruci ili kad su se ohladi, stegli i pruzili onaj divni osecaj punog, teskog po malo sipkavog testa kada ih zagrizes.


Hvala Snjezo i na ovom receptu. Idealan je kad se nema vremena za pravljenje pravih salcica. Ja bih ga prekrstila u "Instant salnjaci'. :)))

недеља, 16. октобар 2011.

FBI rukavice - Kod Snjeze Vrtaljice u gostima

Ko ne zna sta su FBI rukavice, sada ce da nauci. :) To je igrica za food blogere u kojoj dvomesecno istrazujemo jedan izabrani blog, a koju je kreirala @mamajac. Proslog i ovog meseca se istrazuje blog Vrtaljica, nase drage Snjeze.
Ovaj blog pre svega ima dusu! Nemojte mi prebaciti da mislim kako su ostali bezdusni, ali ovaj ima duse malo vise :) Divan domacinski blog ... sa divnim pravim domacinskim receptima. Sve lepo slozeno, dobro izmereno i provereno pa prezentovano. Prava jela koja se cuvaju od zaborava, kolaci u kolicini da ima i za komsiluk, izdasni i mirisni. Nema kod Snjeze mnogo modernih kulinarskih kerefeka.
Bila sam na velikoj muci, sta izabrati od gomile recepata koji se upisuju vise od dve godine na stranice Vrtaljice.
Na kraju sam se odlucila samo za dve poslastice, ali sam sacuvala i odstampala dosta recepata. Bice dana ...

Roladice od oraha (mini baklave)

Nisam im odolela ...


Kopiracu originalni recept

Potrebno je:
  • 1 pakiranje kora za savijače (0.5 kg)
  • 300 g mljevenih oraha
  • 500 g + 5 žlica šećera
  • 1 limun
  • 150 g margarina
  • 1 dcl mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 3 žlice ulja
Izmiješati orahe, 5 žlica šećera i 1 vanilin šećer. Popariti to s vrelim mlijekom pa dodati margarin i izmiješati da dobijete smješu za premazivanje kora. Na radnu površinu staviti 1 koru, poprskati je uljem a zatim na nju staviti drugu koru (koju ne treba prskati uljem). Smjesom premazati kore do polovice! Kore zatim uviti u roladicu. Roladice rezati na komade i složiti u suh pleh.
Peći ih oko 15 minuta na 200°C.Pečene roladice izvaditi iz lima i preliti vrućim sirupom koji se priprema tako što se 500 g šećera prelije s 2 dcl vode i pusti ključati 10 min. Potom se dodaje limun isječen na kolute i sve kuha još 5 minuta.

Ove roladice su za svaku preporuku, divne su. Deki posebno voli kolace sa agdom pa su mu bas legle i ove roladice uvrstavam u svoj repertoar kolaca.  Jedan okrajak mi se nesto nije dopao pa sam ga pojela pre prelivanja i mogu reci da roladice bez problema mogu da se klopaju i tako, kao neka fina suva pita.
Nista nisam menjala u receptu, sem sto sam pre pecenja svaku roladicu premazala sa jos malo ulja odozgo ... vise po inerciji. Tek posle sam videla da nema napomene u receptu da se premaze odozgo ali nije nista smetalo, naprotiv. Evo jos malo slicica.



Slagani kolac

Kolac koji je najbolje praviti "danas za sutra" jer tek kada odstoji jedan dan i kad se prozmu svi ukusi, daje zaista jednu fantasticnu kombinaciju aroma i od prlicno krutog kolaca, kakav je u toplom stanju i odmah nakom hladjenja, postaje divno mekana poslastica. Mast u korama cini svoje. :)



Ovakav tip kolaca je pravila moja pokojna baba, tatina majka, prilicno ofrlje i neuspesno pa nisam dugo nesto posebno marila za takvim kolacima. Onda sam kod svekrve probala taj starinski, Lincer kolac, i mislim da je to skoro isti kolac kao Snjezin. Moracu da trazim recept pa da uporedim. Kada sam kod @mamajac videla da ga je napravila, posle malo premisljanja, odlucih se da ga napravim.

Inace izradu ovog kolaca je sponzorisala Natasa sa Coolinarije!
Od nje sam dobila teglicu divnog dzemica od malina, savrsenog za ovaj kolac. Ne previse sladak, fino kislekast i divno aromatican. Hvala Nale i izivni sto ti nisam sacuvala ni jedno parce kolaca.


Originalni recept mozete pogledati ovde
Citiram Snjezu:

Za kolač je potrebno:
  • 1/4 l mlijeka
  • 4 žlice šećera
  • 25 g svježeg kvasca ili vrećica suhog kvasca
  • 20 dag masti (25 dag masla za one koji ne vole mast)
  • 1 jaje
  • 60 dag brašna
  • 20 dag mljevenih oraha
  • 25 dag šećera
  • ribana korica 1 limuna
  • kiselija marmelada (ja sam stavila moju domaću od kajsija)
Postupak:
  1. Izmiješati mlijeko sa šećerom te malo ugrijati, razmrviti kvasac, izmiješati i ostaviti stajati
  2. Dobro umutiti mast, dodati jaje, nadošli kvasac i brašno. Raditi mikserom dok se može, poslije samo malo još umijesiti rukama.
  3. Podijeliti na 4 jednaka dijela i razviti u kore za tepsiju dimenzija cca. 23x38 cm (neka budu malo veće jer se kore "pokupe" kada ih se premjesti u tepsiju)
  4. Izmiješati mljevene orahe, šećer i ribanu koricu limuna
  5. Podmazati tepsiju i slagati kore jednu po jednu, svaku premazati tanko marmeladom (oko 3 žlice) pa posuti mješavinom oraha i šećera a zadnju tek kada se kolač ispeče ili po želji pečen kolač preliti glazurom od čokolade.
  6. Ostaviti pripremljen kolač nekih 15 minuta na sobnoj temperaturi te tek tada uključiti pećnicu. Peći ga u pećnici ugrijanoj na 200°C oko 15 minuta pa smanjiti pećnicu na 170°C i peći ga još 20 minuta.
  7. Tepsiju s kolačem izvaditi na rešetkastu podlogu, premazati ga marmeladom i posuti orasima ili preliti glazurom od čokolade
  8. Ohladiti i sjeći po želji:))

Silom prilika kolac sam napravila sa bademima. Da bi bademi dobili intenzivniju aromu, prvo sam i malo prepekla. Koricu limuna sam izostavila jer je limun koji sam kupila imao tako neki gadan miris na prskano i prosto nisam smela da se usudim i to cudo narendam u i izmesam sa bademima i secerom. Kolac sam premazala i posula dok je bio jos topao jer sam isla kod prijateljice pa sam joj ponela za probu, isekla tako toplo i prekrila folijom, tako da je to rezultovalo na kraju upijanjem smese sa samog vrha u dzem i po malo aljkavim izgledom kolaca. :(
Inace sam se koristila savetima koje je Maja dala i razvijala kore preko papira za pecenje. To je pesmica, zaista ide lako ... i razvijanje i prenosenje. Ispod donje kore sam ostavila papir, a ostavila sam i onaj preko gornje pa se korica nije skupila tokom pecenja. Uspelo mi je da kolac prepecem iako sam smanjila temperaturu u startu zbog moje lude rerne. Izgleda je trebalo smanjiti i minutazu.


Ako niste ubelezili, obavezno ubelezite ove dve fine starinske poslastice, necete pogresiti. Prave se relativno lako a veoma su izdasne i jako ukusne. Slagani kolac tempirajte za sutradan, zaista je neuporedivo lepsi kad odstoji, a roladicama je dovoljno par sati da se lepo ohlade i upiju agdu.

Snjezo, hvala na divnim receptima! Sad jos samo da nabavim tanku oklagiju pa da pokusam da razvijem kore na tvoj nacin.

уторак, 04. октобар 2011.

Nana Anine kiflice sa sirom

Iako je moja mama cesto mesila, nije mi ostalo u secanju da nam je pravila ove kiflice. Za njih je bila zaduzena njena majka - nana. Nebrojeno puta sam kao dete prisustvovala izradi, i imam neka isprekidana secanja o tome kako stojim ispred stola i stavljam fil na trouglice testa a nana zavija kiflice, a onda mutim belance viljuskom, dugo dugo ... i napokon, dok nana premazuje kiflice, ja se mucim oko svoje gomilice testa u pokusaju da napravim pletenicu, jer je uvek i "dete moralo da se necim zanima". Onda kao starija, manje sam se motala po kuhinji, dugo me nije interesovalo. Znala sam da u povratku kuci iz skole, svratim kod nane, pa nesvesno otvorim rernu da vidim ima li kiflica. :) Mozete zamisliti tu srecu kada bih ugledala rumene kiflice kako se guraju u velikoj tepsiji.
Onda su nanu malo stigle godine (pre desetak dana je napunila 82), pa je tetka preuzela titulu najboljeg pekara u familiji :) Ne mogu da gresim dusu, tetka fantasticno mesi, ali neke nove kiflice.


Slagacu vas ako kazem kada je to bilo, uzelim se ja strasno naninih kiflica, a kako sam vec naucila da mesim, pozovem je da pitam za recept. Na moj uzas, nana izgleda nije nikada recept zapisala, pa je palo nekoliko pravljenja dok nismo utvrdile kako je ona to, bese, radila. Secam se da me je tri dana posle prvog pravljenja zvala da mi kaze da joj se cini da idu neke tri soljice ulja u testo :)))Moje kiflice se razlikuju od naninih samo po tome sto ja odozgo stavim i malo kima i krupnu morsku so i testo razvijam u krug, a ona u pravougaonik iz koga sece 6 kiflica, a ja vadim 8 pa su njene malo vece. Sve ostalo je isto.


Za 32 kiflice koje cete ispeci u jednoj turi, u velikom plehu od rerne ...

Potrebno je:
  • odmeriti 500g brasna, a potrosicete otprilike 450g :)
  • 1 kasicica soli i 1 kasicica secera
  • pola kockice kvasca (20-25g) + kasicica secera
  • 250ml toplog mleka; od toga odvojiti 50ml za narastanje kvasca
  • 1 jaje- zumance ide u testo, belance za premazivanje
  • 80ml ulja
  • 175g margarina; meni je najlepsi Dijamant za fina peciva - necemo o losim stranama, na zalost je neizbezan u ovom receptu :(
  • 250-300g sira i 1 jaje za fil
  • krupna morska so i kim za posipanje.
Margarin se izvadi malo ranije da omeksa, a brasno proseje, pa se u vanglicu odmeri 400g brasna. Doda se so i kasicica secera brasnu. Kvasac se zamuti sa mlekom i secerom pa ostavi da naraste, najbolje pored tople ringle na kojoj se pre toga grejalo mleko. Zumance se razmuti sa uljem jer je tako najsigurnije izbeci da se nesrecno u komadicima zalepi za brasno.

U brasno se doda ostatak toplog mleka, ulje i zumance i na kraju narastao kvasac, pa se sve lepo izmesa - izbucka kratko varjacom. Dobije se jedna premekana smesa, koja jos uvek ne lici na testo sa kojim bi moglo da se uopste radi. Onda se uzme od onih preostalih 100g sakom malo brasna, varjacom malo pomeri testo pa sipa brasno na slobodno mesto i opet varjacom, malo izmesi testo. Sledi uzimanje sledece sake brasna, koja se podmetne malo ispod i preko testa i sada se rukom kratko zamesi testo jer vrlo brzo pocinje da se lepi za ruku. Cim pocne da se lepi, prekida se mesenje. Treci put, cistom rukom uzme se malo brasna, podigne se testo drugom pa pospe dno posude delom brasna iz sake, spusti testo, i ostatak brasna se natrlja odozgo po testu i sa svih strana. Testo se pokrije krpom i ostavi da odstoji oko pola sata, otprilike dok se kolicina ne uduplira.
Cela ova prica je u cilju da se zamesi sto mekse testo, jer sto je testo mekse, finalni proizvod je meksi, duze opstaje kao takav i sporije se susi.

Nakon sto se testo udupliralo, istrese se na radnu povrsinu koju nije potrebno pobrasniti jer vec ima brasna na samom testu. Podeli se na osam jednakih delova pa se svaki premesi i  formira 8 jufki (jufka - mala lopta od testa) tako sto se krajevi od spolja prebacuju ka sredini dok se ne dobije oblik lopte, pa se okrene da glatka strana bude odozgo.
Zatim se svaka jufka razvalja u "tacnicu" i cetiri tacnice se premazu margarinom (utrosi se tridesetak grama margarina) pa se poklope sa one nenamazane cetiri. Preciznije, spojene su margarinom po dve tacnice testa, tako da na kraju imamo 4 dela testa. Svaki deo testa se razvalja u krug i podeli na 8 trouglova. Trouglovi se malo recnu da bi se kiflica lakse zamotala, pa se filuju smesom sira i jajeta.


Dok se kiflica mota, samo malo se razvuce testo pa se zamotana kiflica ubaci u pleh za pecenje sa onim vrhom podvucenim ispod. U pleh se redjaju po horizontali 4 kiflice, po vertikali osam ... bar je tako uslovljeno mojim dimenzijama pleha. Izmedju kiflica se ne ostavlja preveliki prostor da bi sve stale. Moze da se pece u dve ture, ako neko ne voli kad se kiflice spoje zbog narastanja tokom pecenja.
Preostalo belance se dobro umuti viljuskom u cvrst sneg, pa se svaka kiflica obilno premaze njime. Najlakse je to uraditi silikonskom cetkom, mada je nana viljuskom prebacivala taj sneg od belanaca na kiflice. Zatim se preko kiflica pospe morska so i kim, ali ne mora nista, mi smo ih kod nane jeli samo premazane belancem. Od preostalog margarina se seckaju komadici i redjaju po kiflicama. Na svaku kiflicu se stavi jedan. Margarin moze unapred da se isecka na 32 komada. Kiflice nakon pravljenja idu na pecenje, ne narastaju. Peku se 15 - 20min. Temperatura zavisi od rerne, kod mene je to 175C kod moje nane 200C.

 
Kada se lepo ispeku, ostave se u plehu da se prohlade, pa prekriju kuhinjskom krpom. Tada nastaje momenat "sunjanje do kujne". Odes po jednu, pa se vracas po jos jednu i jos jednu i jos ...

 

Kada su kiflice potpuno ohladjene, u plehu ce ih biti u najboljem slucaju dvadesetak. Sada je vreme da se prebace na tanjir ili ciniju i prekriju providnom folijom jer najcesce u stomaku vise nema mesta za kiflice, posto je popunjen onim toplim krckavim.




... ili mogu da se spakuju u dve plasticne kesice, pa jedna ostane muzu da ponese ujutru za dorucak, a druga se stavi u zamrzivac pa prvom zgodom pogricka u drustvu nove prijateljice. :)

Nale, hvala ti na divno provedenom prepodnevu!

Iako svako ima neki svoj fazon pravljenja i premazivanja, zamolicu te, citaoce, da se drzis ovog postupka od pocetka do kraja ako zelis da isprobas recept. Samo tako ces moci da razumes zasto mi je ovo pecivo mozda najomiljenije ikada! :)


субота, 01. октобар 2011.

Pizza - tikvica

Brzinski post. Slike su nastale pre tri nedelje. LCHF pizza. Nije da je kao prava ali je jako dobra. :)


Potrebno je za "testo"
  • 1 rendana, posoljena pa ocedjena osrednja tikvica (oko 300g)
  • 1 jaje
  • saka badema - samleti
Potrebno je za nadev: sta god zelite ili imate u frizideru. :)
Naredndanu i posoljenu tikvicu ostaviti pola sata da pusti vodu pa dobro ocediti. Izmesati sa jajetom i bademima pa lepo rasporediti smesu preko papira za pecenje. Velicina tepsijice je 25x21cm.
Na smesu naredjati seckane sampinjone, kolutove paradajza (ocediti ako je previse voden), pa preko origano, dva lista praske sunke i listica kackavanja koliko je potrebno da lepo prekrije picu.
Pece se dvadesteak minuta na 180C ili duze, zavisi od rerne.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails