четвртак, 09. фебруар 2012.

Mlecna pogaca

Mlecna zato sto se pravi sa mlekom, mada po nacinu izrade lici na onu sto je zovu 'Cvet".
Prvi put sam taj nacin izrade pogace videla kod moje tetka Gage, jako davno dok sam bila u srednjoj. Teca je profesor matematike i veliki ljubitelj testa, pa tetka non stop mesi. Jednom sam bila kod tece na casu dok je tetka pravila pogacu. Kada vratim film unazad, meni je uglavnom matematika dobro isla, ali u srednjoj dalje od trojke iz matematike nisam otisla iako sam iz svih ostalih predmeta imala petice. Profesor je bio veliki autoritet ali ne bas sjajan pedagog. Ali da ostavimo matematiku po strani ... :)
Elem, napravismo mi pauzu i tetka me pozvala da vidim kako ona redja pogacu. Premazivala je slojeve testa margarinom, zatim razvila u veliki krug i izvukla 12 kifli. 11 je prerezala na pola, a dvanaestu na tri dela i naredjala u tepsiju. Sire strane polovine kifli olrenute ka ivicama tepsije a ona tri parceta je smestila unutra. Slika mi je ostala zivo u secanju. Meni to tada nije bilo bas zanimljivo, ali sam kasnije taj nacin iskoristila da pravim pogace, kao najlepsi i najdekorativniji.
Kao sto rekoh, ovu pogacu neki zovu cvet, ali ova moja kad se ispece visi lici na karfiol, a ne mogu da da stavim "Pogaca Karfiol" bas ne ide. :))) Mada, ako uzmem u obzir da 'komsije' karfiol nazivaju 'cvijetaca' mozda i ne bih mnogo pogresila. :) Ovako slozena pogaca ima puno manjih, lepo izlistanih jufkica.


Pogacu pravim po receptu za kroasane, samo od polovine mere, a pecem u okrugloj tepsiji precnika 26cm, koju vrlo tanko podmazem margarinom.

Potrebno je:
  • 500g brasna
  • 200ml mleka
  • 25g svezeg kvasca
  • kasicica secera za narastanje kvasca + jedna kasicica u brasno
  • vrsna kasicica soli
  • 1 jaje
  • 1 soljica ulja = 80ml
  • pola margarina
Pre svega, izvadite margarin iz frizidera i isecite na 7 delova, pa ostavite da omeksa.
Od ukupne kolicine zagrejanog mleka odvojite malo za narastanje kvasca.
Zamesite testo (malo duze mesite nego za kroasane da bi bilo vazdusasto) pa ostavite da se udupla. Ako je toplo u prostoriji, trebace mu oko pola sata.
Zatim premesite testo, podelite ga na 8 jufkica, pa svaku razvucite na malu 'tacnicu'. Sedam tacnica namazite margarinom, redjajuci ih jednu na drugu, a osma ostaje nenamazana i ona ide na vrh. Prekrijte testo krpom i ostavite 20 minuta da odstoji.
Nakon toga razvucite testo u sto veci krug (oko 60cm precnika) pa podelite na 12 delova. Svaki deo. rastezuci testo, zamotajte u veliki kroasan. Zatim svaki kroasan podelite na pola. Redjajte te polovine uz ivice tepsije, a zatim sledeci red tako da siri deo kroasana ide izmedju dva siljata onih prethodnih i sve tako ka unutra dok ne potrosite sve testo.


Testu ne smeta sto je gusto spakovano, lepo poraste u visinu i ne izlazi iz tepsije. Prekrijte ga i ostavite 45min da naraste.


U medjuvremenu zagrejati rernu na 200C. Naraslu pogacu premazati zumancem umucenim sa malo ulja i par kapljica vode. Ako zelite, mozete posuti susam odozgo. Peci je oko 30min u zavisnocu od rerne, a ako brzo odozgo pocne da dobija boju, stavite ovlas parce alu folije ili pek papira, pa ga skinite pet minuta pred kraj pecenja.


Jos vrucu je prekrijte suvo cistom kuhinjskom krpom, a kasnije je umotajte celu u krpu, pa stavite u plasticnu kesu. Na taj nacin ce zadrzati dugo svezinu.  Kada je izvucete iz rerne, ostavite da se hladi u tepsiji koju ste spustili na dve krpe ili dascice ili sta god zgodno sto ce odici tepsiju od podloge na koju je stavljate. Tepsija kod mene lezi na dve maksimalno po duzini ispreklapane krpe svojim ivicama, a ispod veceg dela tepsije je vazduh. Ako imate resetku za hladjenje, onda je stavite na resetku. Ovo ce spreciti da se pogaca odozdto potpari.

Prijatno!

понедељак, 06. фебруар 2012.

Sitni kolaci

Ove kolace sam napravila za novogodisnje i bozicne praznike. Volim da pravim te male slatke zalogaje, a pocela sam da ih pravim kao klinka. Dok me je kuvanje potpuno odbijalo, i mogu reci da sam pocela da kuvam kada sam morala da naucim, pravljenje slakisa, kako kolaca tako i torti, uvek mi je predstavljalo veliko zadovoljstvo.
Ovog puta vam predstavljam Kosnice, maminu Coko-salamicu i Lanine Marcipan stanglice, dok za domaci Ferrero i Kraljice vec imam recepte na blogu.



Kosnice

Mama je recept za ove izuzetno ukusne i dekorativne kolace dobila pre nekih 25 godina. Vrlo brzo je nabavila i kalup i od tada one se redovno prave, nisu nam dosadile.
Nailazila sam na razne recepte za kosnice, ali sam verna ovom jer su najukusnije od svih koje sam igde probala.


Za 50 kosnica potrebno je:

za kosnice: 
2 belanca
500g prah secera
500g oraha

za fil:
3 jaja i 2 zumanca
10 kasika secera
5 ravnih kasika brasna
5 kasika mleka
100g cokolade
oko 200g putera

za postolje:
oko 3 table oblande

drveni kalup za kosnice ili cediljka za limun, kristal secer za oblaganje kalupa

Postupak:

Umutiti belanca u cvrt sneg, pa dodati secer i dobro umutiti mikserom. Dodati orahe pa umesiti kompaktnu smesu. Od smese napraviti 50 jednakih kuglica i ostaviti ih da se malo prosuse na vazduhu.
Izvuci iz oblande 50 krugova velicine kalupa. Isecati nozem oko kalupa ili iskoristiti okruglu metalnu modlu.

Za fil umutiti jaja sa secerom, pa dodati mleko i na kraju brasno. Sve dobro sjediniti. Kuvati fil na pari pa skloniti sa vatre i dodati cokoladu. U ohladjeno umutiti mikserom omeksali puter. Utrositi 200g putera, po potrebi vise.


Za izradu kosnica koristim drveni kalup (mamin rezervni) ali mi se ovaj oblik ne dopada posebno. Mama ima kalup koji je spicastiji na vrhu i kosnice su lepse. Deki mi je u nekoj plastikari kupio male plasticne, ti mi nista ne valjaju. Prosle nedelje sam od kume dobila dobar kalup, skoro isti kao sto ima mama. Ona ih ima tri i bila je tako dobra da meni da jedan. :)) Inace sam u pocetku koristila i cediljku za limun. Malo je oblik nesrecan, ali zavrsava posao.

Kosnice se prave tako sto se kalup prvo nakvasi, pa pre svakog utiskivanja kuglice od oraha napuni kristal secerom i otrese visak secera. Zatim se u njega utisne kuglica, Kasicicom se napuni dobijeno udubljenje filom, zatvori oblandom i okretanjem se lako izbaci kolac iz kalupa.

Orahe mozete zameniti mesavinom oraha, badema i lesnika ili nekom drugom kombinacijom. Mozda su najukusnije kada se smesa napravi od 200g lesnika i 100g badema, mada kako god se napravi, odlicno je. Jedino nemojte samo od badema da ih pravite jer je ipak potrebno malo vise masnoce za smesu, a orasi i lesnici mislim da bolje doprinose kompaktnosti koju smesa treba da ima.

Originalnu kolicinu fila, koja je inace 1jaje i 2 zumanca, 6 kasika secera, 3 kasike brasna, 3 kasike mleka, 4 stangle cokolade i 150g margarina, sam povecala. Ako se tako napravi, fil mi uvek zafali jer volim da lepo napunim kolac.

Recept se moze korigovati tako da se u smesu sa orasima narenda cokolada (50g) ili doda malo kakaoa, a da se cokolada izostavi u filu, pa da dobijete crne kosnice za zutim filom. U tom slucaju fil kuvajte koji minut duze jer nema cokolade da ga dodatno stegne.

Ako niste do sada probali ove kolace, toplo ih preporucujem.


Cokoladna salamica

Ova divna salamica spada u grupu starinskih kolaca i mama je pravi od kako znam za sebe. Salamica se pravi jako brzo, prelepog je ukusa i ne znam nikog ko je ne voli. Mamin recept sadrzi mere u soljama, ali sam ovog puta premerila sastojke prvenstveno zbog sebe jer uvek dodjem u situaciju 'koja bese solja'. Napisacu recept i u soljama i u gramima posto ima onih koji vole solje. :)


Potrebno je:

1 jaje
1 solja za belu kafu (200ml) secera u prahu - 125g
3 solje oraha - 200g
100g cokolade
polutke oraha za punjenje

Postupak:

Umutiti jaje mikserom, dodati secer, dodati izlomljenu cokoladu pa staviti na ringlu tek toliko da se cokolada otopi. U prohladjenu smesu umesati orahe i podeliti je na dva dela.
Oblikovati dve salamice, ubaciti polutke oraha ravnomerno u svaku pa dodatno oblikovati na celofanu obilno posutim prah secerom. Zamotati u isti celofan i dobro rashladiti u frizideru.

Ova salamica se moze napraviti verovatno i u posnoj varijanti, ako koristimo uspinovani secer kao vezivo umesto jajeta, ali nisam do sada isprobala pa ne bih mogla da dam preciznu meru za kolicinu secera.

Marcipan stanglice

Stanglice su mi zapale za oko jos dok smo istrazivali Lanin blog, a tada sam ih pronasla na kulinarici. Smesa za njih je jako slicna onoj za bajederu a umesto cokoladne glazure se koristi fondan. U prvom cugu sam mislila da ih prelijem belom cokoladnom glazurom, ali kako sam zaboravila da pazarim belu cokoladu, a najcesce sve pravim kasno uvece, ostavila sam fondan samo sto sam ga malo obojila.


Stanglice sam vec jednom pravila i dozivela fijasko sa fondanom. U receptu Lana navodi da se 250g secera u prahu prelije sa 5-6 kasika vruce vode, ali sam tada dobila corbicu sa tom kolicinom. Ovog puta sam smanjila kolicinu na 4 kasike ali je to i dalje po meni retko pa je neka moja iskustvena mera tri kasike.
Ne znam da li Lana ima neke manje kasike ili je u pitanju lapsus. Mozda je trebalo napisati 'kasicice' sto bi za 6 komada bilo ravno trima supenim kasikama. Vodila sam racuna da voda bude vruca a ne vrela jer znam za stos da ce vrela previse rastopiti secer.
Moram da priznam da mi je malo neprijatno sto kuckam, meni na izgled gresku, posto je Lana savrseno precizna i imam bezgranicno poverenje u njene recepte. Kopiracu njen recept ispod, a nadam se da niste lenji i da ste procitali ovo moje zapazanje. LOL

Sastojci: 350 g šećera, 1 dl vode, 150 g mlevenih oraha, 150 g mlevenog posnog keksa, 125 g margarina, 2 kašike ruma;
Fondan: 250 g šećera u prahu, 5-6 kašika vruće vode, limunov sok

Priprema:

Skuvati sirup od šećera i vode (kuvati 2 minuta). Pomeriti sa ringle, dodati margarin i mešati dok se ne istopi. Dodati zatim sve ostale sastojke: mlevene orahe, keks i rum. Izjednačiti smesu i sipati u manji kalup obložen masnim papirom. Kada se ohladi, kolač preliti fondanom i tek sutradan seći na štanglice.

Fondan: šećer u prahu sipati u dublju činiju, postepeno dodavati vruću vodu i mutiti varjačom. Na kraju dodati 1 kasiku limunovog soka i 1 kasiku ulja.

Minjoncicu razresi mi misteriju! :D


Ferrero i Kraljice

Za ove kolace cu samo ostaviti linkove i jednu slicicu posto sam i tako previse ispisala iznad :D
Domaci Ferrero Rocher
Kraljice

Kod kraljica samo treba voditi racuna da se ne utrosi cela solja mleka koja se navodi u receptu. Mleko treba dozirati dok vam se ne ucini da je smesa od oraha taman gusta da se lepo maze a da ne curi. Meni se ovog puta omaklo malo vise pa je fil tecniji.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails