субота, 30. јун 2012.

FBI rukavice - u gostima kod Tamare

Protekla dva meseca smo iztrazivali Tamarin blog Bite my cake u okviru igrice FBI rukavice koju je osmislila @mamajac.

Tamara je jedna slatka devojka koja, pored svog bloga, objavljuje i na drugim portalima. Meni se, pored bloga, najvise dopadaju objave na kuhari.com jer sadrze i video zapise recapata pa nam tako fino mogu prikazati i kuvara a ne samo recept, sto uz prikaz pripreme, zaokruzuje sliku. Tako je meni Tamara postala bliska iako je licno ne poznajem.
Kao sto i sam naziv njenog bloga kaze, mahom mozete naci na njemu slatke recepte, ali ima i slanih pa se za svakog nadje po nesto. Moj izbor recepata je kao i obicno veliki u teoriji ali sam na kraju pripremila tri. Panakotu sa malinama, Brze kiflice i Nugat krem, (linkovi ka originalima su u nazivima recepata) koji je Tamara mrvicu preradila.

 Nugat namaz


Nugat namaz odavno planiram da napravim, a sada mi se zgodno namestio. Tamara je umesto dodatka malo putera odlucila da iskoristi slatku pavlaku kako bi dobila kremastiju strukturu, pa sam tako i ja odradila. Na moju zalost, konzistencija krema nije bila bas kako treba ali je to zanemarivo s obzirom na to da je ukus izuzetan. Mislim da sam napravila gresku jer nisam dodatno izmesala skuvane lesnike u pavlaci. Svakako cu recept ponoviti i necu preskociti taj jedan korak koji mi se cinio nepotrebnim jer sam lesnike mlela dva puta i dobila pastu od njih vec u startu.
Evo kako sam napravila:

Za teglicu od 400g potrebno je:

- 180ml slatke pavlake za slag
- 1 kesica vanil secera
- 20 kapi ekstrakta vanile
- 75g prepecenih oljustenih lesnika
- 110g crne cokolade
- 1 vrsna kasicica nezasladjenog kakaoa

Lesnike samleti na klasicnoj masinici za mlevenje orasastih plodova, pa dodatno samleti u elektricnom mlinu za kafu da poprimi oblik paste.
Zavreti pavlaku sa vanil secerom i ekstraktom vanile pa ubaciti lesnike. Kuvati na srednje jakoj vatri (podeok 2 od 3) 7 minuta uz neprestano mesanje jer hoce da se uhvati na dnu i zagori.
Skloniti sa vatre pa umesati prosejan kakao i izlomljenu cokoladu. Vratiti na iskljucenu ringlu da se rastopi i sve lepo sjedini. Sipati u teglicu, ohladiti preko noci u frizideru i sutra je spremno za uzivanje.


Panna cotta sa malinama


Divan desert koji se moze napraviti i sa nekim drugim vocem. Ovde sam se drzala uputstva i sve je bilo savrseno. Sama panakota ima odlicno izbalansiran odnos sastojaka tako da se dobije fina lagana a dovoljno cvrsta podloga  blagog mlecnog ukusa. 
Prelivu od malina je Deki nasao zamerku da je kiseliji, dok je meni sa druge strane bilo previse slatko. Utisci su verovatno takvi jer on ne voli kisele vocke a ja slatko konzumiram povremeno. Zato sam nasla 'neutralnog' degustatora. Moje kumce je isprobala desert i bila je bas zadovoljna ukusom i cinjenicom da je i slatko i kiselo i mlecno u istom momentu. :)




Na fotografiji iznad panakota mozda ne izgleda dovoljno cvrsto, ali to je zato sto sam je malo ranije izvadila iz frizidera a jos se dodatno opustila od toplote u prostoriji jer je fotografisanje potrajalo. 
U samom receptu nisam pravila izmene, ali sam je stavila u frizider cim se malo prohladila, nisam cekala da dostigne sobnu temperaturu jer bih se nacekala. Takodje sam preko vruce panakote utapkala plasticnu foliju da mi se ne napravik korica na povrsini prilikom hladjenja.
Ko nije do sada praio, neka obavezno isproba. Voce se moze staviti po zelji ali mislim da je idealna kombinacija sa kiselim vocem. 


Brze kiflice



Ove kiflice sam odlucila na precac da napravim. Trebalo mi je nesto za veceru i Dekiju da spakujem ujutru za dorucak. Jos u momentu kada sam videla recept, resila sam da napravim duplu meru testa pa sam tako i krenula da odmeravam. Medjutim, na moje iznenadjenje shvatila sam da u kuci imam samo 380g belog brasna. Ovih dana sam totalno sludjena pa nije ni cudo kako mi se ovo desilo jer vodim racuna da uvek imam bar kilo 'preko' u steku ali ... I bez jaja smo bili tri dana, zaboravljala sam danima da ih kupim. :)) I tako, u celoj toj sludjenosti, sa zeljom da uduplam meru, resila sam da ukombinujem kukuruzno brasno u celu pricu. Mogla sam i meru i po da napravim i za Dejana bi to bilo sasvim dovoljno ali glava prazna, mozak na rezervi. Kada sam vec sve odmerila pa izmesala, vidim da u kuci imam jos samo 125g sira :))) tako da je utrcalo i pavlake da dopunim kolicinu. Na kraju sam dobila super kiflice i razmisljala se da li da ih objavim ovde zbog izmena. Nadam se da Tamara nece zameriti, a sledeci put pravim testo po originalu.
Moj postupak je izgledao ovako:


Za 16 kiflica potrebno je:

- 350g brasna tip400
- 150g kukuruznog brasna
- 1 kesica praska za pecivo Alnatura
- 125g feta sira
- 125g kisele pavlake
- 100ml hladnog mleka
- 100ml ulja
- 2 belanca
- vrsna kasicica soli
Za premaz: zumance umuceno sa malo mleka
Posip: krupna morska so i kim

Izmrviti sir pa izmesati sa pavlakom. Zatim sa ostalim sastojcima umesiti testo i podeliti ga na dva dela. Jednu polovinu testa mozete drzati u frizideru dok radite sa drugom. Testo razvuci na debljinu od 0.5mm i iseci 8 trouglova od svake polovine. Trouglove zaviti u kiflice, pa premazati zumancem i posuti odozgo kimom i solju. Peci 15min.
Testo se moze umesiti unapred i drzati u frizideru.


Na kraju veliki pozdrav za Tamaru! 
Ocekujem od tebe jos puno divnih recepata. Odlicno radis, sve divno prezentujes i vidim da te ima svuda, sto je jako bitno ako se nekada odlucis da ti hrana bude i posao.

среда, 27. јун 2012.

Sorbet od tresanja

Ova veoma ukusna i osvezavajuca poslastica se veoma lako pravi, a nije toliko kaloricna kao neki drugi sladoled. Radi se o ispasiranom i zaledjenom vocu uz dodatak vode ili vocnog soka. Kako sam ga prvi put pravila, malo sam preterala sa kolicnom vode ali znam za sledeci put.


Potrebno je:
  • 300g tresanja 
  • 300ml vode (smanjicu na pola sledeceg puta)
  • 60ml visnjevace
  • 1 kesica vanil secera
  • na vrh noza cimeta
Sve satojke staviti u blender pa dobro izmiksati. Presuti u posudu pogodnu za zamrzavanje hrane pa staviti u zamrzivac da se stegne. Povremeno promesati.
To je cela mudrost. :)

Ova malo mutirana boja potice od veoma tamne braonkaste boje likera koji pravi moja svekrva i dodatka cimeta.



Ovaj recept saljem Petri sa bloga THURSDAYCOOKING za Ajme koliko nas je igricu za fud blogere, a ovomesecna tema su tresnje.

уторак, 26. јун 2012.

Smoothie od malina sa LCHf brasnom

Smoohtie je napitak napravljen najcesce od jogurta u kombinaciji sa vocem i uz dodatak meda, kockica leda pa cak i nekih zacina ili mlevenih semenki. Moze se praviti i samo od povrca kao i u kombinaciji voca i povrca. Umesto jogurta se moze koristiti i kiselo mleko ili kefir pa i mleko. Moze se napraviti cak i sa nekim cajem, na primer, sa zelenim cajem.





Ovaj napitak moze da vam bude vrlo kvalitetan dorucak ili uzina, sve zavisi od vasih potreba i vremena kojim raspolazete. A vreme potrebno za pravljenje smoothie-ja je najvise 10 minuta ako ste jako spori kada je pranje i ciscenje voca ili povrca u pitanju. Dakle, uz malo volje i vremena, potreban vam je jos i blender ili mikser mada je sa blenderom mnogo jednostavnije.
Ovog puta sam kao dodatak koristila lchf brasno koje se sastoji od mesavine, u razmeri 1:1 samlevenih badema, lanenih semenki, sirovog suncokreta i kokosovog brasna uz dodatak kasike cimeta. Od voca je idealno koristiti voce tamnih boja - crveno i 'crno' jer je to voce odlican izvor antioksidanasa, mada mozete i neko drugo da iskoristite. Umesto ovakve mesavine mozete staviti samo po jednu namirnicu ili neku drugu kombinaciju mlevenih orasastih plodova i semenki. Sve je stvar afiniteta i u krajnjem slucaju onoga sto imate u kuci.



Za 250ml smoothie-ja potrebno je:
  • 100g malina
  • 180ml hladnog jogurta
  • 2 kasike lchf brasna
  • malo meda, otprilike 1 kafena kasicica
Sve sastojke stavite u blender, izmiksajte i uzivajte u dobijenom zdravom obroku.


Pogledajte kod Katarine kratku istoriju ovog napitka i dva odlicna recepta.

понедељак, 25. јун 2012.

Okupljanje blogera na Adi - juni 2012.

Moje drugo okupljanje, a trece blogersko, odrzalo se u nedelju 17.6. na Adi. Iako mi je od ranog jutra sve krenulo naopacke (dva puta sam se vracala kuci jer 'ko nema u glavi ima u nogama'), na kraju sam se divno provela i fino napunila baterije. Imale smo mali problem sa 'nasim mestom'. Kada sam se sa dve torbe nekako napokon dovukla do dogovorenog mesta, cekalo me je iznenadjenje. Ogradjeno drvece i gomila nekog nepoznatog naroda, koji su se tamo smestili. Bila sam totalno zbunjena, u vidokrugu nikog poznatog, sta cu, kud cu, zovi Jelenu. Objasni mi ona situaciju, da trazi novo mesto, i rece da je Tanja - Opasna tu negde i da probam da je potrazim. Krenem, u pogresnom pravcu naravno, ali srecom prodjem pored Tanje koja je pretpostavila ko sam i dozvala me. Nadjosmo i Jelenu i smestismo se na novom mestu. Posto smo nas tri prve stigle morale smo malo da rasterujemo neki nepoznati svet koji se nameracio bas na te stolove koje smo zauzele (komada tri), ali se sve srecno zavrsilo, bili neki razumni ljudni. :))) Uz kaficu, malo dodjosmo sebi, a u tom su krenuli i ostali da pristizu ... Na kraju, nije nas bas bilo puno, pa je vesela ekipa bila sastavljena, sebe ne ubrajam, od sledecih blogerki:

Jelene, Maje, Marije, Ane, Tanje, Bjanke, Milkice, i Milice.

Foto by Maja-@mamajac
Stoje (s leva na desno) Milica, Tanja, Bjanka, Jelena, ja, Ana
donji red: Milkicin suprug, Milkica i Ica, Marija, Maja



Krenulo je raspakivanje a onda se prvo pila kafica koju je Jelena spremila. Maja i Tanja su vrlo brzo pocele sa namestanjem scene na jednom od stolova, pa presle na fotografisanje. Meni je ovog puta bilo zanimljivije da skljocam drustvance, a manje klopu pa pogledajte kako je to izgledalo.




















A sad klopa ili ko je sta doneo:
(linkovi se nalaze u nazivima)

Tanja - Opasna je spremila divne Strudle sa orasima i makom, Carsku pitu i Sok od zove.
Maja je spremila Naopaku gibanicu, Kockaste lesnik vanilice i Pastetu od pilice dzigerice sa jabukom dopunjenu Ljutim prelivom od visanja.
Bjanka je donela Dzem od kestena, Terrine sa kozicama i povrcem i Kolac od limuna.
Jelena je spremila Slani integralni keks, Krem salatu od piletine i kikirikija i Sendvic kolacice od ovsenih pahuljica.
Milkica je donela Mini fokace sa belim lukom i ruzmarinom i Namaz od pecenoh luka i origana.
Marija je spremila Kiflice i Hugarian Shortbread.
Ana je spremila Madlene i Belu pitu sa ledenim kvascem.
Na kraju, moja malenkost ... Krem sir, LCHF coko mafini i Zito (sa slagom)

Na fotografijama ispod imate samo mali uvid u to kako je hrana izgledala. Imam jos nekih ali nisam njima zadovoljna pa Pogledajte kod Tanje jos fotografija, mnogo boljih. :)

Naopaka gibanica
Mini fokace i namaz od pecenog luka
Bela pita sa ledenim kvascem

Madlene

Strudle sa makom i orasima

Kockaste lesnik vanilice

lchf coko mafin
Vecinu donete klope sam isporbala, zanemarivsi moj ustaljeni rezim ishrane. Kad je bal, nek je maskenbal! :)
Jako je tesko izdvojiti favorite posto je stvarno sve bilo odlicno ali ako bih morala, na prvom mestu bi se nasla Majina pasteta sa ljutim sosom od visanja. Zanimljiva kombinacija raznih ukusa kojom sam bila odusevljena. Zatim Bjankin kolac od limuna. S obzirom na to da ne volim takve vrste poslastica, ovaj kolac mi je bio pravo iznenadjenje jer divno socan i osvezavajuci. Jelininu salatu od piletine i kikirikija vec duze vreme spremam i jako je volim, a ovog puta sam isprobala fantasticne krekere. Tanjina strudla je socna i mekana, a stajanjem je sve lepsa tako da je recept za svaku preporuku. Milkicine fokace imaju divnu aromu belog luka i odlicne su same za sebe. Anine Madlene i Ledena pita su mala savrsenstva od poslastica, divno mekane, tope se u ustima. Opet Maja- kockaste lesnik vanilice koje su pravljenje od testa za vanilice ali bas i ne lice jer su bogato uvaljanje u lesnik cija aroma dominira, pa genijalna Naopaka giba, maznula sam omiljen mi cosak ... i Bjanka - prelepi dzem od kestena, nadam se da ce objaviti recept za njega. Na kraju, ali ne u smislu poslednjeg mesta, Marijin Hugarian Shortbread za koji takodje cekam recept. Neverovatno dobar kolac sa filom od malina, kojeg sam pojela ne znam ni ja koliko komada, pa me je bilo sramota da jos i kuci nosim. :D Ono sto nisam do kraja lepo isprobala je Terrine. Bjanka je imala dobru ideju, odlicno je napravila mada je ipak bilo malo problema sa formom, ali neke sastojke izbegavam tako da sam nabocnula samo malo povrca.
Posledice sveg ovog detaljnog isprobavanja se mogu videti na prvoj fotografiji. Tako biva kada se skljocas posle jela umesto pre pa ne mozes ni stomak ko covek da uvuces. :))) Posle ovako dobre klope samo mi je falilo jedno cebence da se izvrnem na njega.
Ovo druzenje se za mene zavrsilo oko 19h i unapred se radujem sledecem, koliko vec u septembru. :)
Izuzetno mi je drago sto sam upoznala Tanju, Milkicu, Bjanku i Milicu a videla ponovo Jelenu, Mariju, Maju i Anu.  Uzivala sam u njihovom drustvu i neobaveznom caskanju. Nadam se da sam uspela da vam prenesem bar delic atmosfere i pozitivne utiske. Po ko zna koji put, bilo je sjajno! Ostaje mi jos samo da se zahvalim Jeleni na odlicnoj organizaciji ovog dogadjaja. Do narednog okupljanja ...

четвртак, 14. јун 2012.

Tikvice punjene vrganjima


Inspiraciju za današnji ručak, našla sam kod Maslinke.





Potrebno je:
  • 4 okrugle tikvice ili 4 duguljaste srednje veličine (imala sam 3+1)
  • 400g vrganja
  • 1 puna kašika masti
  • 2 manje glavice crnog luka
  • 2 češnja belog luka
  • 2 kašike ovsenih mekinja ili prezli ako jedete skrob
  • so i biber po ukusu
  • 1 manje jaje i 1 kašika kisele pavlake za preliv
  • sitno seckani peršunov list (opciono)



 Priprema:

Tikvice oprati, po želji nožem oguliti površinski sloj kore, odseći peteljke pa pažljivo izdubiti manjom kašicicom. Ako se koriste duguljaste tikvice, njih iseci na tri dela pa izdubiti sredinu. Meso tikvica se može iskoristiti odmah - za čorbicu kao što je Maslinka uradila ili se posloli i ostavi da pusti vodu, ocedi i zamrzne pa koristi za krokete, peciva ili nešto treće.





Tkvice posoliti iznutra, poređati na tepsiju i staviti u zagrejanu rernu na 180-200°C da se peku dvadesetak minuta. Ako nakon pečenja vidite u tikvicama još vode, pažljivo je istresite. Dok se tikvice peku, sitno naseckati crni i beli luk, pa propržiti u tiganju. Dodati sitnije iseckane vrganje, posoliti i pobiberiti pa pržiti dok ne ispari sva voda. Ostaviti da se malo ohladi pa umešati ovsene mekenje.

Pečene tikvice napuniti filom od vrganja. Puniti malo više od polovine tikvica. Umutiti jaje i pavlaku pa sipati odozgo u svaku tikvicu. Količina jaja i pavlake se može duplirati da bi se tikvice napunile do vrha. Stavila sam manje jer pazim na količinu unetih mlečnih proizvoda. Preko toga posuti sitno seckanim peršunom, pa vratiti u rernu na još 20 minuta da se lepo zapeče.





Istim filom se može puniti paradajz. Paradajzu se iseče deo kod peteljke, pa se izvuče meso. Po potrebi se, pre punjenja, samo malo odseče i deo na kome stoji da bi bio stabilan u tepsiji. Zatim se posoli i okrene naopako na krpu ili salvetu da se dobro ocedi. Napuni se filom, zalije  izmešanim jajetom sa pavlakom i peče dok se jaja ne zapeku. Da napomenem za svaki slučaj da se paradajz, za razliku od tikvica, ne peče niti bilo kako termički obrađuje, pre punjenja.

уторак, 12. јун 2012.

Slatko od belih trešanja

Kod nas u Srbiji postoji lep običaj da se gosti prvo ponude slatkom i vodom, a onda kafom pa ako ima još čega, to dođe kasnije na red. Taj običaj je, mogu reći, poprilično zamro. Ne pamtim kada me je neko poslužio slatkom.

Kada sam bila dete, nisam volela slatko. Ono je uvek bilo sredstvo za posluženje, oslađivanje i okrepjivanje odraslih. Ni sada, kao odrasla, ne volim ga nešto preterano, ali mi po nekad prija ta kašicica voća ukuvanog u sećeru. Sa druge strane, Deki ga baš voli. On voli sve što ima ušpinovani šećer, samo da je slatko i što slađe.

Juče sam prošla pored Kalenić pijace i svartila po neko povrće. Međutim, sa većine tezgi su zvale lepe crvene i roze trešnje. Na samom kraju pijace spazila sam tezgu sa gomilom belih trešanja i nekako bez mnogo razmišljanja prišla i kupila kilo i po. Za slatko, da skuvam Dekiju i obradujem ga.

Nisam ga nikada do sada pravila. Koristila sam recept iz knjižice "Slatka i slana zimnica" Zdravke Purić koju mi je pozajmila kumina majka, a pozajmila mi je i spravicu za čišćenje koštica i tako mi uštedela vreme. Htela sam ja da zovem svoji mamu za recept, ali sam se u međuvremnu čula sa kuma Vinkom i rekla joj da ću praviti slatko, pa se ona ponudila. Možda je tako i bolje jer bi moja mama verovatno rekla da sam blesava što se zezam i kuvam slatko.

Recept sam ipak malo izmenila jer nisam imala šipku vanile pa sam koristila vanil šećer i koristila sam celi limun umesto soka. Takođe sam pažljivo pratila vreme pripreme jer u ovoj knjižici nije precizirano koliko se dugo kuva. To je uglavnom problem kod svih starijih kuvara, jer su valjda podrazumevali da imaš predstavu i neko predznanje o pripremi.


Kuvanje slatka nije neka velika mudrost. Treba malo vremena za čišćenje voća a posle se ono kuva samo. Tu i tamo se skine penica i prati gustina sirupa i to je sve.

Za kuvanje slatka vam treba velika šerpa ili lonac. Šerpu nemam pa sam spremala u loncu od rostfraja sa duplim dnom od 5l. Ovo napominjem zbog vremena kuvanja. Ako koristite emajlirano posuđe možda ćete morati malo duže da kuvate. Da sam imala dublji lonac, bilo još bolje, jer je u jednom momentu pretilo da pena iskipi iz njega.

Mera je za 1kg očišćenih trešanja. Nemojte da stavljate mekane i oštećene plodove. Trebaju biti zreli ali tvrdi. Pre čišćenja potopite trešnje u hladnu vodu da proverite ima li nekog crvića u njima, pošto su bele trešnje jako osetljive.

Potrebno je:
  • 1kg očišćenih belih trešanja
  • 1250g šećera
  • 400ml vode
  • 3 kesice vanil šećera (po originalnom receptu šipka vanile)
  • 1 ceo limun i sok od pola limuna (po originalnom receptu sok od dva limuna)
Priprema:

Trešnje operite u đevđiru pod mlazom hladne vode pa potopite da malo odstoje. Ako nema crvića možete da počnete sa čišćenjem uz pomoć spravice za vađenje koštica ako je imate. Ako ih ima, onda bolje ručno pa isperite svaki plod. Lepše je kad ostanu cele ali ne smeta ni kada su cepnute.


U šerpu ili lonac sipajte šećer, prelijte vodom i stavite da se kuva. Meni je lonac stajao na ekspres ringli sa podeocima 1-3. Šećer sam kuvala 8 minuta na podeoku 2.5. Treba da se dobije gust sirup, pa kad kanete na obod tacnice da odmah ostane okrugla kapljica koja se ne sliva.
Nakon 8min ubacite vanil šećer ili šipku vanile ako je imate, limunov sok i limun isečen na tanke kolutove, a zatim trešnje. Malo promešajte i više ne mešajte slatko već povremeno prodrmajte posudu. Po potrebi skidajte penicu koja se nakupi na obudu posude.
Slatko se kuva na izuzetno jakoj vatri. Pojačala sam na podeok 3 da što pre provri pa kuvala 9 minuta tako. Zatim sam smanjila ringlu na podeok 2 jer je pretilo da pokipi. Na ekspres ringli i sa posudom od rostfraja i duplim dnom, to je bilo sasvim dovoljno. Nakon što sam smanjila jačinu ringle. kuvala sam još 30 minuta. Gustinu sirupa sam proveravala kašikom. U centar lonca bih pažljivo spustila kašiku pa izvukla. Sirup pocuri u kapima, a kada dođe do toga da poslednjih 4-5 kapi padaju sporo jedna za drugom, slatko je gotovo. Takođe sam spuštala po kap na obod tacnice za svaki slučaj. Gotov sirup ostavlja odmah lepu i čvrstu kapljicu koja ne klizi.


Kada slkonite sa ringle, skinite penicu koja se nakupila na slatku.
Gotovo slatko ostaje u loncu da se ohladi. Prekrije se navlaženom kuhinjskom krpom i podveže gumicom ili kanapom. Kada se ohladi ostavi se u frižideru da prenoći pa sutradan pakuje u suve teglice.



Od ove količine trešanja se dobiju dve manje i jedna malo veća teglica slatka.


Na isti način se može pripremiti slatko od bilo koje druge vrste trešanja i marela, kao i od višanja, s tim da kada se kuvaju višnje, gotovo slatko se ostavi pokriveno 10 minuta pošto višnje puštaju vodu, pa se opet vrati na kuvanje do željene gustine sirupa.
Eto, nije teško a lepo je imati ga u kući, pa ko želi neka isporba. :)

Ovaj recept šaljem Petri sa bloga THURSDAYCOOKING za Ajme koliko nas je igricu za fud blogere, a ovomesečna tema su trešnje.

субота, 09. јун 2012.

Juneća (kisela) čorba

Ovaj recept odavno čeka da se objavi. Možda sada i nije pravo vreme, pošto su krenule vrućine, a čorba se dugo kuva. Sada nam prijaju neke čorbice i supice koje se brzo spremaju da ne dogrevamo dodatno kuhinje. Ipak ga objavljujem, jer znajući sebe zaboraviću na njega ili će doći nešto novo pa mi ovo neće biti zanimljivo.


Nikada ne spremam čorbu planski, već stavim da se kuva pa kad bude gotovo zakuvam supu ili čorbu, zavisi od toga šta nam se jede. Kako skuvam uvek veću količinu nikada ne zakuvavam sve, desi se da jednog dana bude supa, a sledećeg čorba.
Čorbu interno nazivamo "kiselom" jer se dovršava sa kiselom pavlakom, a obavezno u nju nacedi malo limuna.

Potrebno je za oko 2.5l supe/čorbe
  • oko 500g junećeg ribića
  • 1 šećerna kost
  • nekoliko šargarepa
  • koren peršuna
  • paškanat
  • koren celera
  • manja oljuštena glavica crnog luka
  • česanj, dva belog luka
  • malo karfiola
  • 1 manji krompir (opciono)
  • listovi celera i peršuna (grančice)
  • nekoliko zrna bibera, soli po ukusu
Za zakuvavanje 1l čorbe - 1/2 kisele pavlake i 1 žumance, 1-2 kašike pirinča



Priprema:

Juneći ribić iseći na manje komade, 3-4. Staviti ga sa koskom za supu u veliki lonac i naliti sa 3l vode. Posoliti jednom ravnom kašikom soli i dodati biber u zrnu. Kada voda provri skinuti penicu sa vrha, pa kuvati na tihoj vatri obavezno poklopljeno, tek da vri, dva sata.
Nakon toga ubaciti povrće, dosoliti po potrebi, pojačati da provri pa opet smanjiti da jedva vri i kuvati poklopljeno dok se povrće ne skuva, otprilike još 1 sat.
Nakon što se ubaci povrće, u manju šerpicu stavi se pirinačda se potpuno skuva.  U zavisnosti od vrste pirinča, trebaće mu različito vremena, ali otprilike dvadesetak minuta.
Skuvanu supu procediti kroz cediljku. Ako se sve zakuvava kao čorba, uduplira se količina za zakuvavanje.
Za oko 1l čorbe izmešati žumance sa pavlakom pa naliti vrelom supom da se lepo razmuti. Zatim sipati nazad u vrelu supu i lepo izmešati. Ne vraćati nazad na ringlu da se dokuva, nema potrebe. Ako se ipak plašite živog žumanca i mišljenja ste da vrela tečnost ne pomaže mnogo, izbacite ga iz recepta. :)
Polovinu količine skuvanog mesa sa dve viljuške razdvojiti na komadiće (zbog toga ga seckamo na početku) pa ubaciti u čorbu zajedno sa skuvanim pirinčem. Pirinač je takodje opciono u ovoj priči - može i ne mora. Moja svekrva ga ubacuje pa da mužu ne menjam navike. :D
Uz čorbicu poslužiti kriške limuna.


Ako se ipak odlučite za supu, proceđeno zakuvajte sa testeninom ili knedlama. Fino je u obe varijante.
Prijatno!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails