Странице

субота, 29. јун 2013.

Slatki sendviči sa malinama

Duže vreme me nema puno, na igricama za blogere koji pišu o hrani, ali pokušavam da se makar povremeno uključim u Ajme koliko nas je. Ovog meseca su domaćini Ana-Marija & Mislav sa bloga Foozdarije a tema je šumsko voće.
Moje ulaznice za ovaj krug igrice su Slatki sendviči i Smoothie od malina.
Slatki sendviči su vrlo jednostavna poslastica koja uključuje i momenat rešavanja viška belanaca, koji je kod mene redovan slučaj.


Potrebno za 4 sendviča:
  • 2 veća belanca (merilo je 82g)
  • 120g kristal šećera
  • 1 kašičica gustina
  • malo putera za podmazivanje papira za pečenje
  • 100 ml umućene slatke pavlake u šlag (opciono sa 1 kašikom šećera u prahu)
  • 100 g maskarpone sira
  • 100 ml kisele pavlake 12% mm
  • oko 250g svežih malina ili nekog drugog kiselkastog voća
Priprema:

Belanca penasto umutiti mikserom, dodati šećer, pa mutiti dok se ne dobije čvrst šne. Zatim rukom pomoću jedne metlice od miksera, umutiti kašičicu gustina.
Na papiru za pečenje iscrtati 8 krugova, okrenuti papir, staviti ga u pleh. Svaki krug tanko premazati puterom. Smesu od belanaca sipati u kesu za dekoraciju ili občnu kesu, pa popuniti svaki krug istiskujući smesu od sredine ka ivicama tako da sve bude u jednom sloju.
U zagrejanu rernu na 120 - 150C zavisi od vaše rerne, staviti pleh i sušiti krugove oko pola sata, možda i kraće jer je tanak sloj belanaca. Nakon sušenja, izvaditi odmah krugove i premestiti na suvu krpu da se ohlade.

Za to vreme umutiti slatku pavlaku u čvrći šlag, pa je izmešati sa sirom i kiselom pavlakom (ova dva sastojka pre toga sastaviti i izmešati).
Na 4 kruga od belanaca rasporediti jednako dobijeni fil, na fil staviti oprane i osušene maline, pa preko malina preklopiti preostalim krugovima. Pre služenja dobro rashladiti u frižideru, minimum 6 sati.

Prijatno!

 

четвртак, 13. јун 2013.

Pesto od rukole i lažna pasta (rezanci i špagete od sirovih tikvica)

Rukola i ja smo se upoznale u Veru. U to vreme nije baš bilo mnogo tih "egzotičnih" travki po prodavnicama i pijacama sem povremeno kod njih, tako da sam bila jako radoznala kada sam je videla tamo na polici sa začinskim biljem. "Šta si sad pa ti, čemu služiš i kako se jedeš uopšte?"


Merkala sam je više puta ali je sve ostalo na tome dok se nije počela masovno pojavljivati po pijacama. Nekako sam u isto vreme i ja krenula sa pisanjem bloga, pa sam rukolu bolje upoznala i virtuelno. Travka malo oštrog okusa, u dve varijante - divlja i gajena. Što je matorija to joj je taj ljutkasto-orašasti ukus intenzivniji. Savršeno paše na paradajzu ali isto tako kao ovaj pesto. Za paste, prave ili lažne, na fokačama pa i kao namaz.

Ideja za pesto je potekla od Ivane sa bloga So i biber a kod mene je nešto u malo izmenjenoj varijanti. Pesto nema onaj rustični izgled pošto sam se dobro potrudila da lepo izblendam rukolu sa ostalim sastojcima.

Potrebno za 350ml pesta:
  • 100g sveže suve rukole
  • 75g feta sira
  • 30g prepečenih badema
  • malo soli po potrebi
  • 5 kašika maslinovg ulja
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika soka od limuna
Priprema:

Rukolu dobro oprati pod mlazom vode, ocediti i prosušiti krpom. U multipraktiku izblendati rukolu zajedno sa ostalim sastojcima i prebaciti u neku teglicu.
... i to je sve. :)

Pesto je ovog puta završio na lažnoj pasti. Prvi put za ručak, na rezancima od tikvica uz pileću džigericu. Drugi put  na špagetima od tikvica, za večeru.


Špageti se seku pomoću posebne "ljuštilice" pomoću koje možete da seckate bilo šta prihvatljivo, tipa šargarepe. Ova varijanta "paste" ima manu da se tikvica može iskoristiti samo do semena. Ostatak propržite ili neka završi u nekoj čorbi. Kada se prave rezanci, moguće je iskoristiti skoro celu tikvicu jer sečete u krug običnom ljuštilicom za povrće.



Kada sve to lepo naseckate, samo posolite malo i prelijete sokom od limuna, pa ostavite da odstoji sat, dva. Kiselina će "skuvati" tikvicu tama dovoljno da bude fino jestiva i u sirovom stanju. Ocedite "pastu" od tečnosti (dovoljno je samo pomoću dve viljuške podići tikvice, pa umešajte pesto.

Prijatno!
(ako se usudite)

четвртак, 6. јун 2013.

Sarmice od zelja

Ima li još zelja na pijacama? Prošlog vikenda sam na svojoj našla samo dve tezge koje su imale zelje. Po ceni od 80 dinara za vezicu. Pre toga sam ga kupovala za 30-40 din pa se nešto mislim, da li mu je sezona na izmaku. Pa ako jeste, da se požurim i objavim sarmice, da ne okasnim sa njima kao što sam sa podvarkom, sarmom od kiselog kupusa i nekim "zimskim" pitama. Sada sve to čeka novu sezonu ali dobro ...
Sarmice od zelja su mi jedno od omiljenih jela. Jedno od onih koje jedem zbog ukusa a ne da bi bila sita, dakle preko kapaciteta. :)) Ne spremam ih često ali zato kada ih spremim, udavim se u njima. Neizostavno je kiselo mleko uz njih ili jogurt. Pavlaka mi ne ide. Treba nešto da rezi uz sarmicu. Pa zelena salata da upotpuni slast ručka.


Spremam ih u rerni od početka do kraja. Inače, kod mene svako jelo koje može u rernu, u njoj i završi. Sarme, paprike, razne musake, meso sa krompirom i još koješta. Pa tako i ove sarmice. Ako ih spremate u rerni, pa još u fino podmazanoj keramičkoj posudi, nema potrebe da stavljate na dno dodatne listove da se sarmice ne bi zalepile. U svakom slučaju pazarite vezu viška, ako vam se neki list totalno pokida da imate rezervu. Neće se baciti. Blanširajte ga pa spremite kao spanać ili jednostavno upržite sa jajima, a možete da ga iskoristite i za pitu.

Potrebno je za 2 osobe (10 mini sarmica):
  • 10 malo većih listova zelja 
  • 200g mešanog mlevenog mesa
  • par kašika ulja
  • 1 osrednja glavica crnog luka
  • 1 češanj belog luka
  • soli i crnog bibera po ukusu
  • po želji malo začina za jela ili malo narendane šargarepe (šargarepu upržiti sa lukom)
  • na vrh noža aleve paprike
  • pola male kafene šoljice (70ml) pirinča = 20g

Priprema:

Zelje  temeljno oprati pa mu odseći dršku i oštrim nožem ukloniti zadebljali deo duž lista. Za to vreme staviti siroku šerpu sa vodom da se zagreje ali da ne proključa.
Očišćene listove zelja, sve od jednom, supstiti kratko u vrelu vodu, po potrebi okrenuti da ovi što su bili odozgo budu na dnu. Izvaditi pomoću cedeljke, pa staviti cediljku preko šerpe (prazne i sklonjene sa vatre) da se cedi.

Iseckati sitno crni i beli luk pa propržiti na ulju. Dodati alevu papriku, promešati pa dodati mleveno meso, začiniti solju i biberom, dodati začin po želji. Meni ulogu začina obavlja domaća varijanta izmultipraktikovanog povrća za supu (šargarepa, koren celera, paštrnak, koren šargarepe) sa lišćem peršuna.
Oprati pirinač iz nekoliko voda da mu se odstrani "brašno" pa ga tako sirovog dodati u smesu i dobro izmešati da se ravnomerno rasporedi.

Na veću dasku za seckanje staviti list zelja. Na širu stranu pri vrhu staviti prepunu kašičicu fila ili manje ako je mali list/ više ako je veći. Pre zavijanja sarmica može se fil otprilike podeliti u posudi u koj se spremao na 5 delova pa je svaki deo za dve sarmice.
Prebaciti list preko fila pa umotati jedan,dva kruga. Zatim list sa leve i desne strane preklopiti ka unutra pa nastaviti motanje i tako sa svakim listom dok se sve ne utroši. Sarmice ređati u podmazanu posudu odgovarajuće veličine. Potrebno je da budu lepo zbijene jedna uz drugu, da se ne bi slučajno razmotale dok se kuvaju. Naliti vodom da ogreznu. Voda ne treba da ih potpuno prekrije nego da dodje skoro do visine sarmica. Posudu prekriti alu-folijom pa staviti u rernu da se kuva dok voda skoro potpuno ne ispari, oko 35-40 min. Na kraju otklopiti posudu i ostaviti sarmice da se malo zapeku odozgo.

Prijatno!



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails