Странице

субота, 27. децембар 2014.

Integralne palačinke

Ako želite da pravite malo drugačije palačinke, onda je idealno rešenje da se koristi još neka vrsta brašna, sem uobičajenog belog pšeničnog.
Sada možemo maltene svuda da nabavimo raženo, graham, ovseno i ostala brašna, mada, praveći testo, mora da se vodi računa i otome, kakva će biti mešavina, kako ispečene palačinke ne bi bile krte i kako bi bile dovoljno elastične.


Pravila sam razne kombinacije i na kraju sam odšla do jedne mešavine raženog, graham i crnog brašna, koja daje željeni rezultat.

Ove palačinke imaju dobar ukus, prilično su neutralne, pa se mogu koristiti, kako sa slatkim, tako i sa slanim punjenjem, a lepe su i prazne. Malo su deblje od običnih i malo se duže peku, tako da, prilikom pečenja budite strpljivi i lepo ispecite prvu stranu, kako bi se testo lako odvojilo od tiganja i lako okrenulo.

Potrebno je:
  • 140g graham brašna
  • 50g raženog
  • 75g brašna za crni hleb T950
  • 1g soli
  • 2g sode bikarbone ili praška za pecivo
  • 550ml vode
  • mrvica ulja za podmazivanje tiganja samo za prvu palačinku



Priprema:

Izmešati sve suve sastojke, pa prosejati u posudu u kojoj ćemo praviti smesu.
Dodavati vodu i mutiti žicom, temeljno, da se ne naprave grudvice.
Tiganj podmazati pomoću salvete sa vrlo malo ulja, pa staviti da se dobro zagreje. Kada se zagrejao, uliti smesu i sačekati da počnu da se odvajaju ivice i da se pojavljuju 'plikovi' po testu.


Budite strpljivi, smesi treba malo duže vremena da se ispeče.
Na tanjir, u koji ćete ređati palačinke, stavite parče papira za pečenje, jer će se prilično potpariti ona prva palačinka, a može da se i zalepi za tanjir.
Nemojte da pokrivate palačinke dok se ostale peku, jer nema potrebe, biće mekane, a u suprotnom mogu sve da se potpare i zgnjecaju, pošto je testo drugačije, teško je i kompaktno.


Kada se prva strana dobro ispekla, lako će se odvojiti od tiganja i možete da ih okrenete bez problema u vazduhu.
Pecite i drugu stranu malkice duže nego što pečete klasične palačinke.
Od ove mere dobija se desetak palačinki, pa po potrebi smanjujte ili povećajte količine. Služite ih slatke ili slane, a pogodne su i za pravljanje raznih 'torti' ili mogu poslužiti umesto kora za lazanje.


Prijatno!

4 коментара:

  1. Divno izgledaju, a i super je sto su pravljene sa zdravijim sastojcima :) Vec ih zamisljam sa domacim dzemom, mljac :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! Ako zelis jos zdraviju varijantu, onda zamuti desetak sati pre pecenja i ostavi da se natapa i koristi alnaturin pzp, ali i dzem izbaci. ;)

      Избриши
  2. Meni se baš dopadaju. Mislim da ću ih probati prvom prilikom.

    Nego ja volim sa pekmezom od šipka da ih mažem, pa ne znam da li preporučuješ neko ograničenje što se pekmeza tiče:)))) Mislim, ove palačinke, da kažem, zdrave i fine a ja da preteram sa pekmezom, ne ide... <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nale!
      Pa ne ide pekmez ako ces da ih tretiras kao zdrav obrok. :)))
      Za slatku varijantu, malkice meda i pospes mlevenim orasima, bademima, lesnicima. Onda, tahini sa medom, ukuvano voce bez secera, naseckano suvo voce ...
      Slana varijanta, domaci krem sir i seckana slanins recimo ili domaca pasteta ili pasta od cvaraka :)))

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails